Diğer haber mektublarımıza
(arşiv)bir göz atın:

Bize yardım etmek
 istermisiniz?

Haber Mektubu Mayıs 1993
Haber Mektubu Temmuz 1993
Haber Mektubu Aralık 1993
Haber Mektubu Haziran 1994
Haber Mektubu Ağustos 1994
Haber Mektubu Ekim 1995
Haber Mektubu Şubat 1996
 

Haber Mektubu Aralık 1996
"İŞTE GÖKOVA" SAYI 5  (1997)
"İŞTE GÖKOVA" SAYI 6  (1997)
"İŞTE GÖKOVA" SAYI 7  (1998)
"İŞTE GÖKOVA" SAYI 8  (1998)
"İŞTE GÖKOVA" SAYI 9  (1998)
"İŞTE GÖKOVA" SAYI 10 (1998)

"İŞTE GÖKOVA" SAYI 11 1999
"İŞTE GÖKOVA" SAYI 12 1999
"İŞTE GÖKOVA" SAYI 13 2000
"İŞTE GÖKOVA" SAYI 14 2001
Haber Mektubu Nisan 2003
Haber Mektubu Temmuz 2003
Haber Mektubu Mayıs 2004

Haber Mektubu Aralık 2004

Sayı: 13/03 (ts/ma),                                                                                                         Akyaka, Aralık 2003

GÖKOVA-Akyaka’yı Sevenler Derneği

(G.A.S.-Der)

Akyaka’dan Haberler

 BİYO-GÖKOVA PROJESİ HAKKINDA:

  • Proje araştırma grubundan Paul Hope ve Heike Thol-Schmitz proje alanındaki Okaliptüs korularının biyolojik çeşitliliğinin tespiti, bulunan türler ve sayıların Güllük korularının çeşitliliği ile karşılaştırılması çalışmalarına devam ettiler. Araştırmalar tamamlandıktan sonra hazırlanacak olan makale ve raporlar ülkemizde bu konuda yayınlanan en kapsamlı araştırma olacaklar. Yine bu konuyla ilgili olarak Mopak Firmasınca düzenlenen Okaliptüslerin dikimini teşvikle ilgili toplantıya ÖÇKK Muğla İl Müdürlüğünce önerilmemize rağmen davet edilmemiş olmamız bu ağaçların bulundukları ortamlara verdikleri zararın gizlenmesi gayretinden başka bir şey değildir. Yinede karar alıcılara derneğimizin görüşleri ve konunun sulak alan boyutu iletilmiştir.

  • Biyo- Gökova Proje alanında yürütülen tarım faaliyetlerinin daha sürdürülebilir ve doğal yöntemlerle yapılmasını teşvik etmek maksadıyla çalışacak, yıllardır eko tarımla uğraşan konusunda oldukça deneyimli bir tarım danışmanımız oldu. Önümüzdeki aylarda  doğal metotlarla zirai mücadele yöntemleri konusunda çiftçilerimizi bilgilendirmek için çalışmalara başlıyoruz. Bizlerde artık bölgemizde üretilen meyve ve sebzeyi gönül rahatlığıyla yiyebilmeyi umuyoruz.

  • Gökova Beldesinde ziyarete açmak istediğimiz ve masraflarını da üstlendiğimiz kaya mezarları konusunda biz dernek olarak gerekeni yaptığımız halde maalesef Gökova Belediyesi gerekli izin başvurularını henüz yapamadı. Hiç olmazsa yeni turizm sezonuna her şeyin halledilmiş olmasını umuyoruz.

  • Akçapınar Köyünde planlanan Leylek Köyü ile ilgili olarak KAD (Kuş Araştırmaları Derneği) la gerekli görüşmeler yapıldı ve muhtemel işbirlikleri belirlendi. Yine bu konuda insanların dikkatini çekmek ve eğitmek için hazırlanmış Leylek maketleri ve göç oyunları STK’ lar arası işbirliğinin güzel bir örneği olarak İskenderun Çevre Koruma Derneğinden temin edildi, İskenderun Çevre Koruma Derneğine teşekkür ederiz. Bu materyalleri Akçapınar’ da yapılacak toplantılarda dağıtmayı planlıyoruz.

 ÖNEMLİ BİR  DUYURU:

  •       Üyelerimiz artık aidatları ve bağışları kredi kartı ile derneğimize yatırabilirler:
     

  • Websitemizde bunun için ayrı bir link oluşturuldu
     

KREDİ K ARTININ TÜRÜ, (VİSA, MASTER VS)

KART NUMARASI,

SON KULLANIM TARİHİ,

KART SAHİBİNİN ADI VE SOYADI, ADRESİ

GÜVENLIK NUMARASI (KARTIN ARKA TARAFINDAKİ NUMARANIN SON ÜÇ RAKAMI)

YATIRMAK İSTENEN MIKTAR VE TÜRÜ ( AİDAT /BAĞIŞ )

Bu yeni ödeme yolunun hem üyeler , hem de derneğimiz için bir kolaylık sağlayacağını düşünüyoruz.


NAİL ÇAKIRHAN VE HALET ÇAMBEL KÜLTÜR VE SANATEVİ:                                                   

  • Bu yıl düzenlediğimiz sergiler Cumhuriyetin 80. Yıl kutlamalarına paralel olarak, geçen  dört yılda Nail Çakırhan ve Halet Çambel Kültür ve Sanatevinde sergi açmış sanatçıların eserlerinden oluşturulmuş koleksiyonun halkımıza sunulduğu bir “Retrospektif”le tamamlandı. Açılışlara yerli yabancı birçok insanın gösterdiği ilgi tüm organizasyon çabalarımızın bir ödülü oldu ve daha şimdiden gelecek sergi sezonu için bir çok başvuru aldık. Bu sergi organizasyonları konusunda istek ve eleştirilerinizi bekliyoruz. Geçmiş yıllarda pek fazla bir araya gelememiş olan dernek üyelerimizin de tekrar buluştukları ve sohbet ettikleri  bir ortam haline gelen açılışların yerini kışın doldurmak zor olacak. 

  • Sergilerimiz ve diğer faaliyetler sayesinde birçok yeni üye kazanabildik. Özellikle derneğimize geçmişte soğuk bakan, hatta üyeliğinden istifa edenleri yeniden dernek faaliyetlerinde görmek bizi sevindiriyor. 

  • Nail Çakırhan- Halet Çambel Kültür ve Sanat Evi girişindeki merdivenlerin yoğun misafir trafiğine dayanamayıp çürüyen bölümlerinin tadilatı yapıldı. Sergi evinin zeminini dayanıklı bir malzemeyi iki kat daha sürerek korumaya çalıştık. 

 

ÇEVRESEL İŞLERİMİZ: 

  • Kadın Azmağı kıyısında yapımına başlanan gezi bandının durumunu ve tam olarak nereden geçeceğini öğrenmek için Akyaka Belediyesi ve Muğla ÖÇKK İl Müdürlüğü nezdinde yaptığımız girişimler sonuç vermeyince bu konuda ÖÇKK Ankara Genel Müdürlüğüne başvurduk. Yaptığımız tüm bu girişimlere rağmen ne Akyaka Belediyesinden ne Muğla ÖÇKK İl Müdürlüğünden bir cevap alamadık. Şimdi Genel Müdürlüğün bu konuyu aydınlığa kavuşturmasını bekliyoruz........ 

  • İspanya SEO/ Bird Life’den sulak alan uzmanı İgnasi Ripoll WWF’ nin (Dünya Yabani Hayatı Koruma Organizasyonu) desteğiyle bir değişim programı dahilinde Akyaka’ya geldi. Biyo-Gökova Proje alanında çeşitli çalışmalara katılan İgnasi Ripoll daha  önce dernek başkanımız Heike Thol-Schmitz’ in aynı program dahilinde İspanya’daki çalışmalarının ardından destek amacıyla beldemize geldi. 

  • Su samurları hakkında Türkçe yazılan ve ulaşabildiğimiz  tüm makaleleri derleyip bir envanterini oluşturduk. Websitemizde kamuoyunun kullanımına  sunduk. Bu çalışmanın ardından artık su samuru araştırmaları için gereksinilen ülkemizde yazılmış yazılı kaynaklara ulaşmak ve kullanmak mümkün hale geldi. 

  • Başta Jandarma bünyesinde bir süredir faaliyetlerini sürdüren Jandarma Çevre Timi ve Karakol Komutanlıklarımız olmak üzere ilgili resmi kurumların etkin çalışmaları ile kaçak avlanma kontrol altına alınabilmiştir. Bu nedenle ilgili kurumlara teşekkürü bir borç biliyoruz. Bizde dernek olarak bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. 

  • Bodrum-Tuzla sulak alanındaki  tahribatı tespit etmek ve  engellemek amacıyla düzenlenmiş bir workshop’a katıldık. Sulak alanın büyük bir parçanın yok olması ve yerine bir golf sahasının kurulması konusundaki toplantının son derece hareketli ve heyecanlı geçtiğini söyleyebiliriz. Derneğimizin  üstlendiği  Muğla ilinin sulak alanlarını izleme ve koruma faaliyetleri artık ilgili makamlarca kabul ediliyor.  

  • Çıralı ekolojik ve sürdürebilir tarım kooperatif ile yakın temasta bulunuyoruz. Bir daha Çıralılardan bir grubu konuk ettik ve onların tecrübelerinden faydalandık. 

 

DİĞER FAALİYETLERİMİZ 

  • Bugüne kadar çıkmış gerek  dernek haberleri, gerek üye mektubu ve gerekse „İşte Gökova !!!“ gazetemiz olsun, Mayıs 1993’ten itibaren arşiv haline getirdik. Websitemizde hepsini kamuoyuna sunduk. Eski sayıları bulmak ve onları dijital ortama taşımak için bize yardımcı olan üyelerimize teşekkür ederiz. Geçmiş on senenin haberlerini okumak bazen çok ilginç olabiliyor; geçmişle bu günü  kıyaslamak ve hoş bir nostalji yaşamak için...

  • Ağustos ayında, halen yürütmekte olduğumuz Biyo-Gökova Projesi’nin dernek üyelerimize ve dostlarımıza tanıtımı ve gelişmeler konusunda onları bilgilendirmek amacıyla organize ettiğimiz tekne turunu, tekne sahibi firmanın varolan tek günü birlik gezi teknesini başka bir guruba kiralaması neticesinde gerçekleştiremedik. Gezi gerçekleşmese de üyelerimizle sahilde bir kafeteryada yaptığımız sohbet bizlere proje hakkında konuşma imkanı üyelerimize de bir tanışma ve sohbet etme imkanı yarattı.Geziye katılmak üzere gelen dernek üyelerimize anlayışlarından ve gösterdikleri dayanışmacı tavırdan dolayı  teşekkür ediyoruz. Toplantı, katılımcılara Biyo-Gökova Projesi tişörtlerinin dağıtılmasıyla son buldu. 

  • 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için Belediyeye yaptığımız beraber bir kutlama organize etme teklifimiz maalesef kabul görmemiştir. 

  • Bu üye mektubu yerel seçimlerden önce son haber mektubumuz olacak. Bildiğiniz gibi, hukuken dernek olarak size bir tavsiye de bulunamayız. Sadece bir ricamız var:

Oyunuzu Akyaka’da kullanın!

Böylece derneğimizin ve çevre, kültür ve sanat sevenlerin sesini daha iyi duyurabiliriz. 

 

Yeni yılınız kutlu olsun, kendinize iyi bakın

G.A.S-Der Yönetim Kurulu adına

Thomas Schmitz 

İrtibat:

Gökova-Akyaka’yı Sevenler Derneği

Nail Çakırhan Cad. 7

48640 Akyaka-Ula

Email:               akyakadernek@hotmail.com