homepage



2011 Yılı Sergi,
Proje ve Rehber
Kitabı


Ekendiz Tanay
(21.10. - 30.10. 2011)

1933 Ankara doğumlu.
1948 yılında Sarar İlkokulunu bitirdi,
1952–1953 döneminde Ankara Kız Lisesinden mezun oldu.

İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümünde bir buçuk sene okuduktan sonra Ankara’ya döndü. 1966 senesinde Almanya’ya gitti. Karlsruhe seramik bölümü öğrencileriyle birlikte eğitim aldı. Yurda döndükten sonra “Maden Tetkik Arama” enstitüsünde teknik bilgisini artırmak amacı ile çalışmalar yaptı.  

1970 senesinde kültürel alışveriş çerçevesinde Endonezya sefaretinde Sefire Hanım tarafından verilen “Batik Kursları”na katıldı ve çalışmalar yaptı, kişisel batik sergileri açtı. Amerika’dan gelen arkadaşından Vitray Sanatını öğrendi ve çalışmalarını beraber sergilediler.

 Türk Amerikan Derneği’nin çağrılı hocası olarak dernek binasında batik ve vitray kursları verdi. On beş sene içersinde beş bin batik vitray öğrencisi yetiştirdi. Yetişen usta öğrencilerle “Gökkuşağı” atölyesini kurdu. Müşterek sergiler açtılar.

Ankara’da ilk defa kadınlardan oluşan “Kadın Vitraycılar” ekolünü kurdular. Çocuklarının eğitimi nedeniyle 1989’da İstanbul Pendik’e yerleşti. Türk Kadınlar Birliği Pendik şubesini kurucu başkan olarak açtı. Kültür ve eğitim çalışmaları yaptı.

 1998’de Ankara’ya döndü, aynı sene “Kadın, Kültür, Sanat ve Dayanışma Derneği”ni kurdu. Anadolu kültürünü tanıtmak ve yüceltmek için faaliyetlerde bulundu ve üretken Türk kadınının el sanatlarına destek verdi. 20 Ekim 2008 temelli olarak doğasına hayran olduğu Gökova “Akyaka”ya yerleşti. 

Ekendiz’in Dağarcığından

“Sevmek yetmez bu güzel beldeye dikkat etmek gerekir. Yıllardır sanatsal birikmelerimi belde kadınlarına iletmek istedim. Bu nedenle Belediye Başkanı Ahmet Çalca’nın desteği ile “Batik, keçe, cam altı, cam boyama (vitray), kilim” kursları açtım.

Akyaka’da ilk defa batik giysiler defilesi Hamdi Yücelen Otelinde düzenlenmiştir. Keçe kurslarının devamında el emeğini değerlendirmek amacıyla keçe kursları atölyeye dönüştürülmüştür. Ürünler Yücelen Otelde sergilenmiştir. Muğla Ticaret Odası tarafından beğenilen bu ürünler, Muğla Ticaret Odası tarafından Rodos, Diyarbakır, Milas ve Ankara fuarlarına katılmıştır. Bu bir kültür ve sanat insanının en büyük onur ve kıvancıdır. Şimdi bu sergi Ekendiz’in Dağarcığından dökülen ürünlerin sergisidir.

Bu sergide keçe çalışmaları, kumaş boyama teknikleri (batik, ipek boyama, kabartma, baskı tekniği), alüminyum folyo, cam altı, deri, çeşitli yemeni çalışmaları, kilim dokuma, vitray süslemeler ve yöresel kadın başları sizlerin beğenisine sunulmuştur.”