homepage

Leylek Köyü Akçapınar?

Düş ve Gerçek...

Hamle Gazetesi. 15.03.2008 (Internet Sayısı)

(Parantez içinde koyu ve renkli yazılan notlar G.A.S.-Der Sorumlusundandır)

 

MUĞLA’NIN LEYLEKLERİ ERKEN GELDİ
  
Turizmin cennet köşelerinden Gökova’nın Ula ilçesine bağlı leylekleri ile ünlü Akçapınar köyüne sezonun ilk leylekleri geldi. 10 leyleği görmek isteyen yerli ve yabancı turistler de köydeki leylekleri uzaktan izleyip, fotoğraflamaya çalıştı. Leyleklerin köyün tanıtımında önemli rol oynadığını belirten Akçapınar Köyü Muhtarı Şükrü Aslan, “Leylekler daha çok yabancıların ve kuş gözlemcilerinin ilgisini çekiyor. Leyleği yuvasında görmek başka bir güzellik. Yerli turistleri de bekliyoruz” dedi.

(*Leylekleri köy tanıtımına dahil etmeye çalışan G.A.S.-Der‘di!)


Marmaris yolunun hemen yanında kalan, her iki yanı okaliptüs ağaçları ile sıralı eski yolun bulunduğu balıkçı köyü Akçapınar, leylekleri ile ünlenmeye başladı. Sayıları her geçen yıl azalan leyleklerin köyde devamlılığı için 5 yıl önce uygulamaya konulan proje ile leyleklerin yuva yapmaları için ahşap direklerin dikildiği köy bu sene konuklarını erken karşıladı.

(*Kimse bu köyde Leyleklerle ilgili bir proje yapmadı, “yerel turizm girişimi” olarak G.A.S.-Der’in halihazırda yürüttüğü Biyo-Gökova Projesinin bir yan çıktısıydı. HİÇBİR ahşap direk dikilmedi!)


HAVALARIN ISINMASI ETKİLİ OLDU
Güney Ege’de hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, Muğla’nın cennet köşelerinden Gökova’ya sezonun ilk leylekleri geldi. 10 adet öncü leylek, yerli ve yabancı turistlerle köylüler tarafından neşe içinde karşılandı. Yörede baharın müjdecisi olarak bilinen leyleklerin Mısır’dan geldiğini ve ilkbaharda sayılarının 500’ü bulduğunu belirten köy muhtarı Şükrü Aslan şunları söyledi:
“Leylekler uzun yıllar sonra ilk kez bu kadar erken geldi. Genellikle nisan ayında gelirlerdi. Leylekler köyümüze özellikle ilkbahar ve yaz aylarında büyük renk ve hareketlilik getiriyor. Bu nedenle koruma altına aldığımız ve yaklaşık 60 leylek yuvasının bulunduğu köyümüzde yaklaşık 5 ay konaklayan leylekler yavruladıktan sonra tekrar göç ediyorlar. Köyümüze gelen leyleklerin sayısı her geçen yıl artarken, Gökova’nın sıcaklığı, bitki ve canlı türlerinin bolluğu nedeniyle köyümüz leylek cennetine dönüştü”

(*Leylekler Afrika’dayken Gökova’daki havasından nasıl haberdar oldular acaba? Göç her zaman küresel bir girişimdir, yerel etkenlerin bir rolü yoktur.

*Tanınan HİÇBİR yerde 500 Leylek barındırmaz!

*Köyde HİÇBİR zaman, iyi olan yıllar da dahil, bu sayıda yuva bulunmadı, koruma altında da değildir- tam aksine. Yeni yazımızı okuyunuz...

*Mart ayından Ağustos ortasına kadar = 4 aydır.

*Her geçen yıl köydeki Leylek sayısı AZALMAKTADIR! Yeni yazımızı okuyunuz...)


Leyleklerin bölgeye gelmeye devam etmeleri için 5 yıl önce çalışmalara başladıklarını ve bu çalışma sayesinde leyleklerin bölgeyi terk etmelerinin önüne geçebildiklerini belirten Muhtar Arslan, “Onların yuvalarını yapabilmeleri için ahşap direkler diktik. Avlanmalarını engelledik. Ancak elektrik telleri büyük sorun. Köyümüzde 5 ay konaklayarak ilkbahar ve yaz aylarında renk getiren leylekleri korumak amacıyla elektrik tellerini yer altına alma projesini bir an önce hayata geçirmek istiyoruz, çünkü bazı leylekler tellere çarparak yaşamını yitiriyor. Bu konuda ÖÇKK’nın (Özel Çevre Koruma Kurulu) ve Muğla Valiliği’nin desteklerini bekliyoruz” dedi.

(*Bu paragrafta tek gerçek olan ifade tellerin yer altına alınması gerektiğidir- diğeri...)